Coraz więcej roślinności
30 marca 2015, 15:54Analiza danych satelitarnych z ostatnich 20 lat wskazuje, że pomimo masowej wycinki lasów deszczowych, roślinności na Ziemi jest coraz więcej. Od 2003 roku masa roślinna zwiększyła się na planecie o 4 miliardy ton węgla zawarte w biomasie.
Niedobór cynku zaburza pracę układu odpornościowego
25 marca 2015, 11:17Cynk wydaje się wpływać na to, jak układ odpornościowy reaguje na stymulację, zwłaszcza stan zapalny.
Mleko może być dobre dla mózgu
24 marca 2015, 13:29Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.
Świecą nocą, by zwabić owady
20 marca 2015, 12:18Zespół Cassiusa Stevaniego z Uniwersytetu w São Paulo ustalił, czemu pewne grzyby świecą nocą. Wg naukowców, regulowana zegarem biologicznym bioluminescencja brazylijskiego Neonothopanus gardneri przyciąga owady i inne zwierzęta, które rozprzestrzeniają zarodniki po lesie i pomagają mu skolonizować nowe habitaty.
Rosetta złapała azot
20 marca 2015, 12:04Sonda Rosetta, podążająca za kometą 67P/Czuriumow-Gierasimienko, zarejestrowała 'najbardziej poszukiwaną molekułę', czyli azot. Pozwoli to naukowcom na dokładniejsze poznanie wczesnych etapów istnienia Układu Słonecznego.
Nowa nadzieja dla chorych z przewlekłą niewydolnością nerek
16 marca 2015, 12:13Australijscy naukowcy wykazali, że łączne wykorzystanie dorosłych komórek macierzystych i białka zwanego serelaksyną odwraca bliznowacenie i zmniejsza poziom markerów uszkodzenia nerek w przewlekłej niewydolności nerek (PNN). Jak można się domyślić, oddala to perspektywę dializ i przeszczepu.
Oksytocyna ułatwia psom zrozumienie ludzkich wskazówek społecznych
16 marca 2015, 11:46Psy lepiej podążają za wskazówkami dot. ukrytych przekąsek, gdy najpierw poda im się oksytocynę.
Wysoki cholesterol zatrzymuje witaminę E w krwiobiegu
13 marca 2015, 14:01Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów zatrzymuje witaminę E w krwiobiegu i nie pozwala jej dotrzeć do tkanek. Oznacza to, że samo oznaczanie poziomu witaminy E we krwi nie wystarczy, by stwierdzić, czy ktoś cierpi na jej niedobór, czy nie.
Wykorzystanie gazów jelitowych do diagnozowania chorób
13 marca 2015, 11:54Gazy produkowane przez bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy mogą się przyczyniać do chorób żołądkowo-jelitowych. Australijscy naukowcy zaprezentowali metody monitorowania za ich pośrednictwem stanu zdrowia. W ramach jednej z nich trzeba by połknąć elektroniczny czujnik gazów w formie pigułki.
Skutki Holocaustu u dzieci ocalonych
13 marca 2015, 10:58U dzieci osób, które w dzieciństwie lub młodości przeżyły duży stres, zauważono zmiany fizjologiczne. Rachel Yehuda i jej zespół badali międzypokoleniowe skutki traumy. Uczeni wykazali, że potomkowie ludzi, którzy przeżyli Holocaust mają inny profil hormonu stresu niż ich rówieśnicy. Niewykluczone, że przez to mają predyspozycje do zaburzeń związanych z odczuwaniem strachu.